1

Retriitit

˜ RETRIITTI (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’) Retriitin aikana opettelemme hengittelyä, kehon kuuntelua ja pysähtymistä – unohtamatta ihanaa, lempeää Hathajoogaa ja Äänimaljarentoutusta. Seikkailemme luonnossa, nautimme rauhasta,

Lue lisää »

Jooga

∼ Joogatunnillani opetellaan rentoutumaan, hengittämään, vahvistamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa lempeän Hathajoogan keinoin. Rentoutuksessa käytän hyväksi maagisia Äänimaljoja, heleää Koshi-kelloa, Sadeputkea, sekä tummarytmistä Lapinrumpua. Tarvitset

Lue lisää »

Äänimaljarentoutus

∼ Äänimalja on kaunissointuinen instrumentti, jota soitetaan joko hieromalla puisella kapulalla tai villasta huovutetulla iskimellä. Äänimaljojen lempeä ääni soi pitkään, ja niiden soinnut rentouttavat ja rauhoittavat.

Lue lisää »

Terve suu, terveessä Temppelissä!

Yhteistyössä Minna-Dentin kanssa

 

Suu on Temppelin ovi. Ovesta virtaa sisään elämän aikana aikamoinen määrä ruokaa ja juomaa. Tuo ravinto vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Mutta, myöskin oven kunnolla on merkittävä vaikutus temppelin hyvinvointiin. Yhä useampi sairaus yhdistetään suusta lähteväksi. Elämme myöskin pidempään kuin ammoisina aikoina, joten hampaatkin tulisi saada pysymään matkassa mukana mahdollisimman pitkään.



 

Maitohampaiden jälkeen saat pysyvät hampaat, hampaat jotka eivät uusiudu. Hampaat joiden hoitoon voi upota omaisuus, kerran tuhotut eivät uusiudu koskaan. Hyvillä rutiineilla saat suusi voimaan hyvin.

Suomessa hammashuolto on huippuluokkaa, lapsesta asti saat hyvää hoitoa ja ohjeet kotihoitoon. Se mitä sitten kotihoitona teet onkin toinen juttu.

Ote hammaslääkäriliiton sivulta:

Hyvä suunterveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat edesauttaa myös muiden vakavien sairauksien puhkeamista. Huono suunterveys on yksi riskitekijä mm. valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Siksi terveelliset elintavat sekä suun ja hampaiden itsehoito ovat tärkeitä.
Hammas- ja suusairaudet ovat hyvin yleisiä ja yleisimmät niistä ovat kroonisia infektiosairauksia. Koska suun krooniset tulehdukset ovat usein oireettomia tai vähäoireisia, ne pääsevät helposti etenemään salakavalasti. Isolla osalla aikuisista on suussaan jonkinasteinen krooninen tulehdus. Säännöllinen hammaslääkärin tutkimus tulehdusten hoitamiseksi on tärkeää. Terveellä suulla on helppo hymyillä.
Ohjeet hampaiden hoitoon löytyvät tästä.
 

Itse olen ollut aina innokas hammashoitaja, yksi haaveammateistanikin oli juuri hammaslääkäri, mutta karsiutui sitten teini-iän aikana.

70- ja 80-luvulla koulussa opeteltiin hampaiden harjausta koko luokan voimin. Koulun terveydenhoitaja marssi aika-ajoin luokan eteen jättiläismäisten hampaiden ja hammasharjan kanssa, näyttäen mallia miten hampaat pestään ja fluorataan. Ennen hammaslääkärin vastaanottoa, hammashoitolassa ohjattiin pesutilaan, jossa piti hampaita harjata niin kauan että munakello pärähti, vasta sitten pääsit itse hammaslääkärin tuoliin. Eikä muuten ollut puudutuksia, siitä vaan porattiin ja paikattiin. Nuo paikat ovat suussa vieläkin, amalgaamia suurin osa. Pysyvät hyvin.

Sairastuttuani Crohnin tautiin, josta kerroin tässä postauksessa, aloin myös entistä enemmän huolehtimaan hampaista ja suustani. Sähköhammasharja on paras, tehokkain pesijä ja hammaslanka paras puhdistamaan hammasvälit päivittäin. Tuohon olen niin rutinoitunut, etten pysty olemaan jos hampaiden pinta ei tunnu puhtaalta tai hampaan koloon on jäänyt jotain. Eikä kannatakaan antaa hammasväleihin kertyä mitään. Juurikin iensairauksia aiheuttavat bakteerit muhivat hampaiden väleissä ja ientaskuissa. Sain testattavaksi tällaisia uusia hammastikkuja, joilla hammasvälien ja nimenomaan hammastaskujen puhdistus hoituu nopeasti ja huolella. Se on kuin pieni silikoniharja hammasväleille.



 

 

 

Hammastikut matkaavat käsilaukussa mukana kaikkialle.

 

– Muistathan että hammastikkua käytetään etiketin mukaan huomaamattomasti, kämmenen sisällä, suuta vain hieman raottamalla. Eikä kaivella hammasvälejä koko pöytäseurueen nähden, saatika jätetä tikkua huulen pieleen roikkumaan. –

 
 

Suuhygienisti

Päätin nyt tarkistuttaa suuni ja varasin ajan suuhygienistille. Suuhygienisti on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston laillistama suun terveydenhuollon ammattilainen. Työnkuvaan kuuluu suun terveyden edistäminen sekä hammas- ja suusairauksien ehkäisy ja varhaishoito.

Turun keskustassa sijaitsee kahden iloisen Minnan emännöimä Suuhygieniahoitola Minna-Dent. Minnat ovat huolehtineet Turunseudun suista jo yli 20 vuotta ja asiakkaiden tyytyväisyys näkyykin ajanvarauskirjoissa. Varasin aikani ajoissa, niin sain sen mieleiseen ajankohtaan.

 

Suuhygienistit Minna Väyrynen ja Minna Aaltonen

 

Minna A. teki suuhuni tarkastuksen, jonka jälkeen poisti hammaskivet ja vielä puhdisti värjäymät ns. “soodapainepuhdistuksella”. Soodaa tuossa puhdistuksessa ei enää käytetä vaan jauhe on kalsiumkarbonaattia, joka on kuin kevyt hiekkapuhallus hampaan pinnalle. Kuitenkaan vahingoittamatta hampaalle niin arvokasta kiillettä.

Toimenpide kesti tunnin ja voi ihanuus, miten mahtavalta hymyni sen jälkeen näyttikään! Suu oli todella raikas, puhdas ja hampaatkin valkoisemmat. Kyllä nyt kelpaa!



 

Tuo puhdistus ei ole kuitenkaan hampaiden valkaisu, vaan värjäymien puhdistus, mutta sillä saattaa saada todella hienoa tulosta aikaan, kun hampaan oma väri palaakin näkyviin. Valkaisua jäin kuitenkin vielä pohtimaan, kutkuttaisi kokeilla. Minnalla itsellään oli niin upean raikkaan valkoinen hymy. Hän on valkaissut hampaitaan vuosien varrella jo muutamankin kerran, ja on hyvä esimerkki siitä, miten ammattilaisen suorittama valkaisu on turvallinen hampaille.

Minna-Dentin palveluvalikoimaan kuuluvat niin fluoraukset, hammaskiven poistot, värjäymien poistot kuin hampaiden valkaisu ja hammaskorujenkin kiinnitys. Tarvittaessa sitten ohjaavat hammaslääkärin vastaanotolle ja myöskin päinvastoin, tarvittaessa hammaslääkäri ohjaa suuhygienistin vastaanotolle.



 

Jos käymme säännöllisesti kampaajalla tai kosmetologilla, niin miksei myös suuhygienistillä?

 

Tämän päivän Hesarissa olikin juuri tuoreen tutkimuksen yllättävä uutinen:

Ientulehdusta aiheuttava bakteeri voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, kertoo suomalaistutkimus. Bakteeri voi vaikuttaa hedelmällisyyteen vaikka merkkejä pitkälle edenneestä ientulehduksesta ei olisi. Suussa muhivat pöpöt vaikuttavat koko elimistön terveyteen. Tätä tietoa vahvistaa tuore tutkimus, jonka mukaan yleinen iensairauksia ja hampaiden kiinnityskudostulehdusta eli parodontiittia aiheuttava bakteeri vaikuttaa nuorten naisten hedelmällisyyteen.

”Tämä on ensimmäinen löydös, joka viittaa siihen, että ientulehduksia aiheuttava bakteeri suussa vaikeuttaa raskaaksi tulemista”, sanoo dosentti Susanna Paju Helsingin yliopistosta.

Koko artikkelin voit lukea tästä.



Suttusuita on ihan liikaa liikkeellä, nytkö viimein herätään suunhoidon tärkeyteen. Itse aion passittaa koko perheeni Minnojen hoiteisiin ja onpa muuten kiva lahjaideakin – lahjakortti suuhygienistille. 

Huolehdi temppelistäsi, myös suu huomioiden.

 

Raikasta loppuviikkoa! Suukko suulle! 

 

 
 

Temppelin Emäntä