1

Retriitit

˜ RETRIITTI (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’) Retriitin aikana opettelemme hengittelyä, kehon kuuntelua ja pysähtymistä – unohtamatta ihanaa, lempeää Hathajoogaa ja Äänimaljarentoutusta. Seikkailemme luonnossa, nautimme rauhasta,

Lue lisää »

Jooga

∼ Joogatunnillani opetellaan rentoutumaan, hengittämään, vahvistamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa lempeän Hathajoogan keinoin. Rentoutuksessa käytän hyväksi maagisia Äänimaljoja, heleää Koshi-kelloa, Sadeputkea, sekä tummarytmistä Lapinrumpua. Tarvitset

Lue lisää »

Äänimaljarentoutus

∼ Äänimalja on kaunissointuinen instrumentti, jota soitetaan joko hieromalla puisella kapulalla tai villasta huovutetulla iskimellä. Äänimaljojen lempeä ääni soi pitkään, ja niiden soinnut rentouttavat ja rauhoittavat.

Lue lisää »

Uuden äärellä

Wohoo!

Tällä viikolla postista kolahti Crohn ja Colitis ry:n jäsenlehti 2/2017, jossa mun ihka ensimmäinen lehtijuttuni.

Kirjoitin jokin aika sitten postauksen Sairaan terve, jossa kerroin sairaudestani. Tarinani saikin paljon huomiota ja kiitosta, uskalsin avautua monelle niin tuntemattomasta, ja toisille taas niin tutusta kohtalosta. Postauksen kautta toivottiin tekstiä myös Crohn ja Colitis yhdistyksen lehteen ja minähän kirjoitin. Innostuin tästä mahdollisuudesta niin, että lupauduin lehden toimituskuntaan, eli ajatuksiani tulossa sinne jatkossakin.

Tässä IBD-lehteen kirjoittama juttuni, kuvat by Arto Albert Arvilahti, Kuvakas:




 

Voi hyvin!

 

Otsikko on hieno toivotus, mutta miten sen toteuttaa? Itse olen kokenut parikin pysäkkiä elämäni aikana, jolloin tuo toivotus on tullut tutuksi.

Ihan ensiksi pysähdytään, joko elämän pysäyttämänä tai omasta viisaudesta. Mieti mitä olet elämässäsi tähän asti saavuttanut, mitä näet ympärilläsi? Elätkö, kuten aikanaan haaveilit? Miten olet matkan varrella muuttunut? Oletko tyytyväinen elämääsi?

Monia kysymyksiä, mutta onko niihin vastauksia? Lupaan että pysähtyminen on paikallaan. Elämme huomaamattamme suorituskeskeistä elämää. Saatamme toteuttaa muiden meille asettamia tavoitteita tai oletamme asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. On oltava hyvä työntekijä, äiti, isä, sisko, veli, poika, tytär- ja vaikka mitä. Nyt kuitenkin keskity itseesi.

Omaan kehoon tutustuminen alkaa ajattelulla. Mieti mikä tuottaa mielihyvää? Pidätkö itsestäsi? Tunnetko itsesi? Joskus ajatusten virtaa voi vaikka kirjoittaa ylös paperille. Mikä harmittaa? Mihin olen tyytyväinen? Mikä tekisi minut onnellisemmaksi? Mitä haluan vielä elämässäni kokea? Näin näet ulkopuolisin silmin omia ajatuksia ja huomaat miten elämäsi edistyy. Kuljetko oravanpyörässä ja elämä vain suhisee ohitsesi, mitä ongelmia on ja pystyykö niitä ratkaisemaan jotenkin vai tarvitsetko kenties apua?

Sulje silmäsi, kuuntele lempimusiikkia tai nauti hiljaisuudesta. Keskity hengitykseen, nenästä sisään ja suusta ulos, rentouta pallea, älä anna minkään kiristää. Mieti elämääsi syntymästä tähän päivään, vahvuutesi, heikkoudet, onnistumiset. Mitä haluat elämälläsi tästä eteenpäin? Uskallatko toteuttaa haaveitasi?

 

Omaan kehoon tutustuminen alkaa ajattelulla.

 

Uusi ura – uusi elämä

Itselleni viimeisin pysäkki oli YT-neuvottelut. Se pisti miettimään nelikymppistä minääni. Mistä pidän ja minkälaista elämää haluan tästä eteenpäin elää? Lapset ovat aikuisia, voin keskittyä itseeni ja elämääni. Päätin, että otan riskin ja suuntaan urani uudelleen. Opiskelin Personal Traineriksi, nyt jatkan opiskelua joogaohjaajaksi ja ehkäpä vielä synnytyksiä avustavaksi Doulaksi. Olen aikaisemmalta koulutukseltani kosmetologi, joten kaikki sopivat hyvin saman hyvinvoinnin teeman alle.

Sain diagnoosin Crohnin tautiin muutama vuosi sitten. Sen jälkeen tein itselleni totaalisen elämäntapamuutoksen. Ravinto ja suolen hyvinvointi ovat olleet kaiken A ja O. Sitä kautta olen löytänyt tieni myös fyysisen hyvinvoinnin maailmaan. Rauhotuin, lopetin kaiken turhan höyryämisen liikunnan parissa, lopetin kituutusdieetit ja opin että painonhallinnassa ravinnolla on 80% merkitys ja liikunnalla vain 20%. Otin liikuntaan pienen aikalisän. Opettelin ateriarytmin, itselleni sopivimman puhtaan ruokavalion ja lopuksi aloin harrastaa mieleistä liikuntaa. Palasin nuoruudenaikaisen lajin, tanssin, pariin ja lisäksi harrastan tehokasta kuntosaliharjoittelua, kehoa hellivää joogaa ja kävelyä luonnossa. Opin tässä kohtaa, että paras tapa polttaa rasvaa liikunnan avulla on matalasykkeinen liikunta. Opin myös, että ravinnosta tulee saada hyviä rasvoja, proteiinia ja hiilihydraatteja, mitään ei saa kokonaan jättää pois. Suhde edellä mainituille on tärkeä, ja se haetaankin jokaisen keholle oikeaksi huomioiden kehon lepoaineenvaihdunnan ja aktiivisuuden.

Jos on jatkuva stressi ja huoli, tai suoritat, laihdutat ja murehdit, menee koko pakka sekaisin. On tärkeää pysähtyä, avata ja koota koko palapeli uudelleen. Kuten ravinto, lepo ja liikunta, myöskin mieli vaikuttaa vatsan ja suolen, koko kehon hyvinvointiin. Kuuntele kehoasi, se on temppelisi.



 

 

Minä voin hyvin.

 

Enpäs olisi vuosi sitten uskonut mitä kaikkea elämälleni tapahtuu! Kaikella taitaa sittenkin aina olla tarkoitus. Tämän blogin kautta olen saanut ihan uutta energiaa elämääni. Kirjoittaminen toimii terapiana ja mahdollisuutena auttaa muita. Avaa myös ihan uudenlaisia ovia. Tässä oli niistä yksi.

 

Valoisaa viikkoa!

 

 
 

Temppelin Emäntä