0

Retriitit

˜ RETRIITTI (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’) Retriitin aikana opettelemme hengittelyä, kehon kuuntelua ja pysähtymistä – unohtamatta ihanaa, lempeää Hathajoogaa ja Äänimaljarentoutusta. Ulkoilemme kauniissa luonnossa, nautimme

Lue lisää »

Jooga

∼ Joogatunnillani opetellaan rentoutumaan, hengittämään, vahvistamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa lempeän Hathajoogan keinoin. Rentoutuksessa käytän hyväksi maagisia Äänimaljoja. Tarvitset vain mukavan asun, maton ja filtin,

Lue lisää »

Äänimaljarentoutus

∼ Äänimalja on kaunissointuinen instrumentti, jota soitetaan joko hieromalla puisella kapulalla tai villasta huovutetulla iskimellä. Äänimaljojen lempeä ääni soi pitkään, ja niiden soinnut rentouttavat ja rauhoittavat.

Lue lisää »

Chakrat ja Hathajooga

 
Hathajooga tulee sanoista HA ja THA. Ha tarkoittaa aurinkoa ja Tha kuuta. Hathajoogassa haetaan näiden kahden perusenergian tasapainoa. Kehossa virtaavat positiiviset (ha-aurinko) ja negatiiviset (tha-kuu) elinvoiman virtaukset. Hathajooga tarkoittaa näiden energioiden tunnistamista ja yhdistämistä tasapainoon – mikä on hyvän terveydentilan perusta. Tasapainon tila merkitsee hyvää vastustuskykyä ja itsetuntemusta.  Hatha tarkoittaa myös rasittamista, työntekoa.
 

Kehosi on Temppelisi –

joogaaja kantaa itse vastuun kehonsa terveydestä ja hyvinvoinnista.

 
Hathajoogassa ihminen nähdään kokonaisuutena, joka koostuu fyysisestä, mentaalisesta, sekä ns. energiakehosta. Ihmisruumiin katsotaan sisältävän selkärangan tyvestä päälakeen 7 pääenergiakeskusta, Chakraa, jotka säätelevät mm. hermokeskuksia.
 

 
Chakrat
Joogafilosofian mukaan Jokaisella ihmisellä on ns. astraaliruumis, mielen keho, jota ei ihmissilmällä näe. Tässä astraaliruumiissa on seitsemän Chakraa eli energiakeskusta. Jokainen Chakra vastaa eri tietoisuuden tasoa. Jokaisessa Chakrassa virtaa Pranaa, eli elämänvoimaa, jota saamme mm. ilmasta jota hengitämme, vedestä ja ravinnosta. Jooga, hengitysharjoitukset, meditointi ja rentoutus muodostavat ja edistävät Pranan virtausta kehossa. Joogan tehtävä on näin myös vahvistaa ja tasapainottaa kehomme Chakroja, jotta mielemme, kehomme ja sielumme vahvistuvat.
Kun energia soljuu chakroissa puhtaasti, pysyy ihminen tasapainossa huolimatta siitä, millaisia tunteita, ajatuksia, ihmisiä ja tapahtumia päivittäin kohtaa. Chakrat voivat joutua epätasapainoon vaikeiden kokemuksien tai kuluttavan elämäntyylin takia.
 
Chakrat alhaalta ylöspäin.
 

1. Juurichakra (Muladhara)
Selkärangan häntäluun juuressa sijaitseva energiakeskus, jolla vaikutus olemassaoloon, perusturvallisuuteen, ”maahan jalkojen alla”, sekä yhteyteen fyysiseen voimaan ja kehoon. Vaikutus aloitekykyyn, itsevarmuuteen, määrätietoiseen toimintaan ja päättämiseen. Kun juurichakra on tasapainossa, ihmisen on helppo ottaa ja antaa samassa suhteessa. Hän tuntee olevansa turvassa eikä takerru ulkoisiin asioihin, kuten rahaan ja ulkonäköön tai muihin ihmisiin. Jooga-asanoista eteentaivutukset tasapainottavat tätä Chakraa. Kehon painolle annetaan periksi, rauhoitutaan ja käännytään sisäänpäin. Värinä punainen.
 

2. Napachakra/Sakraalichakra (Svadhisthana)
Noin kaksi sormen leveyttä navan alapuolella sijaitseva energiakeskus, jolla vaikutus luovuuteen, itseilmaisuun, ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen, lisääntymiseen ja aistillisuuteen. Auttaa työstämään pelon ja häpeän tunteita ja avautumaan nautinnolle. ”Sisäinen lapsi” asuu täällä. Tasapainoisen sakraalichakran omistaja on viehättävällä tavalla itsevarma. Hän näkee ja kokee luovuuden lähteitä kaikkialla ja on intohimoinen elämän suhteen. Hän ei pelkää kokeilla uutta, vaan luottaa siihen, että virran vesi kannattelee. Jooga-asanat, jotka avaavat lantion aluetta tasapainottavat ja avaavat tätä Chakraa. Värinä oranssi.
 

3. Aurinkokeskus/Solarplexus (Manipura)
Rintalastan alapuolella, pallean kohdalla sijaitseva energiakeskus, jolla vaikutus henkilökohtaiseen voimaan, iloon, omaan tahtoon, itseluottamukseen, sekä itsetuntemukseen. Siten se säätelee elämän hallintaa, kykyä kokea iloa ja tehdä viisaita päätöksiä. Vahvan Solarplexuksen omistaja loistaa aurinkona itselleen ja muille.  Jooga-asanat, jotka auttavat tasapainottamaan tätä Chakraa ovat mm. taaksetaivutukset sekä vatsalihaksia vahvistavat asanat. Värinä keltainen.
 

4. Sydänchakra (Anahata)
Rintalastan keskiosassa sijaitseva energiakeskus, jolla vaikutus henkilökohtaiseen vapauteen, myötätuntoon, anteeksiantamukseen, pyyteettömään rakkauteen. Sydänchakran avulla tunnemme itseämme ja muita kohtaan myönteisiä tunteita, kuten kiitollisuutta, iloa, anteliaisuutta ja empaattisuutta. Sielun portti, joka opettaa rakastamaan elämää sen kaikissa muodoissa. Joogan hengitysharjoitukset ja rintakehää avaavat jooga-asanat auttavat tasapainottamaan tätä Chakraa. Väreinä vihreä ja vaaleanpunainen.
 

5. Kurkkuchakra (Vishuddha)
Kaulakuopan ja kurkunpään välissä sijaitseva energiakeskus, jonka vaikutus kommunikaatioon, luovuuteen, itseilmaisuun, selkeään puheeseen ja totuuden puhumiseen. Tasapainoinen kurkkuchakra tekee kantajastaan rehellisen ja helposti lähestyttävän. Jooga-asanat , kuten Kameli (Ustrasana) ja Silta (Urdva Danduranasa) tasapainottavat tätä Chakraa. Värinä taivaansininen.
 

6. Kolmas Silmä (Ajna)
Kulmakarvojen välissä sijaitseva energiakeskus jolla vaikutus, ajatuksen kirkkauteen, tunneälyyn ja intuitioon. Chakran energia ohjaa elämään niin, että ego ja itsekkyys väistyvät. Luottamus intuitioon on vahva. Mieli on kirkas ja keskittynyt, eikä tarvetta itsen korostamiseen ole. Chakran energiaa tasapainottaa Joogan eteentaivutukset ja esim. Kurkiasana (Bakasana).  Värinä indigonsininen.
 
 

7. Kruunuchakra (Sahasrara)
Päälaella oleva energiakeskus, jolla vaikutus ns. korkeampaan tietoisuuteen, kanava kaikkeuteen ja itseoivaltamiseen. Kruunuchakraan ei pysty itse paljoakaan vaikuttamaan, mutta chakran tasapaino tai avautuminen tuntuu tyynenä, pelottomana tietoisuutena omasta todellisesta olemuksesta. Täysin avoimen kruunuchakran kantaja elää eheydessä, ykseydessä ja ehdottoman rakastamisen tilassa. Kun kruunuchakra aukeaa, alkavat muutkin chakrat värähdellä korkeimmalla tasolla. Pyhimysten ja enkelien kuvissa chakra kuvaillaan usein sädekehänä pään päällä. Sanotaan, että vahvan seitsemännen chakran ihmiset ovat toimineet inspiraationa myös kuninkaallisten kultaisille kruunuille. Väreinä violetti, kulta ja valkoinen
 

 
Joogaharjoituksen asanat, eli liikkeet vaikuttavat eritavoin eri Chakroihin. Esimerkiksi Kauris (Mrigha Asana) vaikuttaa voimakkaimmin Kolmas Silmä- ja Kurkkuchakraan, Alaspäin katsova koira (Adho Mukha Shavasana) vaikuttaa Juurichakraan ja taas Aura (Halasana) Kurkku- ja Sydänchakroihin. Kokonainen Aurinkotervehdys (Surya Namaskar) vaikuttaa kaikkiin Chakroihin tasapainottavasti ja energisoivasti.
 

Joogan avulla saat tasapainoa keholle ja mielelle, kokeile.

 

 

 
 
 
Lue myös:
Joogaa kaikille.
Uskomaton Äänimaljarentoutus
 
 

Temppelin Emäntä