0

Retriitit

˜ RETRIITTI (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’) Retriitin aikana opettelemme hengittelyä, kehon kuuntelua ja pysähtymistä – unohtamatta ihanaa, lempeää Hathajoogaa ja Äänimaljarentoutusta. Seikkailemme luonnossa, nautimme rauhasta,

Lue lisää »

Jooga

∼ Joogatunnillani opetellaan rentoutumaan, hengittämään, vahvistamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa lempeän Hathajoogan keinoin. Rentoutuksessa käytän hyväksi maagisia Äänimaljoja. Tarvitset vain mukavan asun, maton ja filtin,

Lue lisää »

Äänimaljarentoutus

∼ Äänimalja on kaunissointuinen instrumentti, jota soitetaan joko hieromalla puisella kapulalla tai villasta huovutetulla iskimellä. Äänimaljojen lempeä ääni soi pitkään, ja niiden soinnut rentouttavat ja rauhoittavat.

Lue lisää »

Valloittava Örö – Hyvinvointiretriitti Ulkosaaristossa

Örö

Pysähdymme viikonlopuksi, huikealle Örön saarelle, ulkosaaristoon. Nautimme saariston rauhasta, hengitämme saariston raitista ilmaa, Joogaamme lempeää Hathajoogaa, rentoudumme Äänimaljojen äärellä, syömme hyvin, ulkoilemme, saunomme ja uimme. Irrottaudumme arjesta ja mantereesta, annamme aikaa itsellemme.
 

Tunne saariston raikas tuuli ihollasi, hengitä puhdasta ilmaa ja pysähdy rauhaan.

Örö on jo Pietari Suuren merilinnoitukseen kuulunut linnakesaari – joka nykyisin on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, sekä suosittu matkailukohde.

Örö tarjoaa matkailijoille luontomatkailua pitkien luonnonrantojen ja perhosniittyjen muodossa. Örössä on vierasvenesatama 70 veneelle, majoituspaikkoja 150 hengelle ja maistuvia annoksia tarjoillaan RantaBistrosta sekä 12″ tuuman ravintolasta.

Örö sijaitsee Kemiönsaaren edustalla, alle tunnin venematkan päässä Kasnäsista.

Örön linnakesaari on Saaristomeren kansallispuiston mittakaavassakin erityinen kohde. Kokoa saarella on runsaat kaksisataa hehtaaria, ja alueeseen voidaan vielä laskea pääsaarta ympäröivät merialueet luotoineen ja pikkusaarineen. Tyypillisen saaristoluonnon lisäksi saarelta löytää myös ainutlaatuisia luontotyyppejä. Näistä arvokkaimmat ovat korvaamattomat paahdenummet ja hiekkarannat, jotka ovat säilyneet saaren ollessa suljettuna linnakkeena.

Historia

Örön saari toimi 1900-luvun alkupuolelle asti saaristolaisten laidunmaana. Entisen Hiittisten pitäjän kylien toimeentulo perustui kalastukseen ja maanviljelyyn. Tähän maailman aikaan Örön saari oli kylien yhteislaitumena, vaikka se isojaon yhteydessä jaettiinkin kylien ja tilojen kesken. Örössä ei tiettävästi ollut tällöin ympärivuotista asutusta, vaan tarvittaessa saarelle purjehdittiin ja siellä yövyttiin. Tiettävästi myös kalastajat käyttivät saaren kalamajoja tukikohtanaan. Örön vedet ovat lisäksi toimineet niin englantilaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin sotalaivojen ankkuripaikkoina.

Kun vuonna 1912 ensimmäisen maailmasodan uhka leijui ilmassa, Venäjä päätti rakentaa vahvan linnoitusketjun molemmille puolille Suomenlahtea tarkoituksena suojata pääkaupunki Pietaria, sillä Venäjän koko Itämeren laivasto oli tuhoutunut vähän aikaisemmin Japanin sodassa. Linnoitusketju sai nimen Pietari Suuren merilinnoitus edesmenneen kunnioitetun johtajan mukaan. Öröhön rakennettiin linnake, koska sieltä ylsi tykillä ampumaan kauas avomerelle, ja se oli tarpeeksi suuri linnakesaareksi. Saari otettin Venäjän sotavoimien haltuun, eikä kyläläisillä ollut enää sinne asiaa.

Saarelle rakennettiin ennätysvauhtia kolme tykkipatteria ja näiden ympärille ammusvarastoja, tulenjohtotorneja, kasarmeja, asuinrakennuksia, ruokaloita, ruokakellareita, sähkökeskuksia, valonheitinasemia, eläinsuojia, kaivoja, laitureita ja teitä. Kapearaiteinen rautatie hoiti raskaita kuljetuksia pohjoispään laiturilta tykkipattereille. Raskaita louhinta- ja rakennustöitä puursivat Aasiasta tänne tuodut työläiset. Suomen itsenäistymisen jälkeen saaren pakkolunastus saaristolaisilta hoidettiin loppuun ja saari siirtyi Suomen puolustusvoimien hallintaan. 

Rakennustyöt jatkuivat. 1920-luvulta alkaen eristäytyneellä linnakesaarella koulutettiin alokkaita ja varusmiehiä. 1930-luvulla linnaketta alettiin voimakkaasti kehittää. Sodan uhan alla vuonna 1939 linnakkeella järjestettiin ylimääräisiä harjoituksia ja sen miehistövahvuus kasvoi huomattavasti. Sodan aikana täällä oli viitisensataa sotilasta ja lisäksi siviilihenkilökuntaa. Örön strateginen asema muuttui Hankonimen ollessa vuokrattuna Neuvostoliitolle vuosina 1940-1941. Tällöin Örö oli osa Hangon rintamaa. Öröstä osallistuttiin useisiin sotatoimiin tuona aikana. Bengtskärin taistelu vuonna 1941 oli merkittävä taistelu ja silloin Örö antoi tykistöllä tulitukea Bengtskärin saareen ja sitä ympäröivälle vesialueelle.

Sotien jälkeen 1950-luvulla saareen rakennettiin muun muassa uusi moderni rivitalo, lämpökeskus sekä vesilaitos, ja linnake liitettiin valtakunnan sähköverkkoon. Nämä toimet helpottivat elämää linnakkeella. Saari oli oma pieni suljettu yhteisönsä, joka koostui linnakkeella työskentelevästä puolustusvoimien henkilökunnasta, heidän perheistään sekä tietenkin vaihtuvista varusmiehistä. Vähitellen Örön merkitys väheni ja 1960-luvun lopulla siitä tuli vartiolinnake.

1980-luvulla Neuvostoliiton alkaessa hajota linnaketta alettiin taas voimakkaasti kehittää, ja Örö otettiin uudelleenkäyttöön koulutuslinnakkeena. Sen jälkeen 2004 alkaen saarta käytettiin kymmenen vuoden ajan merivoimien ja rannikkojääkäreiden harjoitusalueena. 

Vuonna 2015 Örön saari rakennuksineen siirtyi puolustusvoimilta Metsähallitukselle ja se liitettiin osaksi Saaristomeren kansallispuistoa. Saaresta alettiin kehittää kansallispuiston luontomatkailun keskuspaikkaa. Örössä on säilynyt kuutisenkymmentä taloa eri aikakausilta. Lisäksi venäläisaikana rakennetut linnoituslaitteet ovat edelleen jäljellä. Kolmesta venäläisten rakentamasta tykkipatterista on jäljellä kaksi 12 tuuman Obuhov tykkiä ja niiden kasematit. Saarella on neljä käytöstä poistettua 6 tuuman Canet-tykkiä sekä raunioitunut 120 mm tykkipatteri. Järeistä 12-tuuman tykeistä toinen on kunnostettu museotykiksi.

Lähteet: Pakola, Johanna (2015) Örön linnake & Metsähallitus

Örön salattu luonto

Sekä paahdenummia että rantoja koristavat useat harvinaiset kasvit. Näistä harvinaisimpia ovat paahdealueilla esiintyvät lännen- ja etelänkylmänkukka. Hiekkarannoilta löytyy Atlantin tyyppikasveja, joista monet ovat Suomen luonnossa äärimmäisen harvinaisia, esimerkkinä merivehnä, hietikkosara ja rantakaura. Rantojen näyttävin kasvi on ehdottomasti Suomessa muutoin harvinainen merikaali, jonka Örön esiintymä on Suomen laajin.

Saaren kangasmetsistä löytyy myös useita Salpausselälle tyypillisiä lajeja, joista monet ovat vähentyneet mantereella viime vuosina. Näistä näyttävimmät ovat esimerkiksi harjuilla runsaina kukkivat kissankäpälät ja männiköiden suojissa kasvavat tähtitalvikit. Muita kasviharvinaisuuksia edustavat muun muuassa saaren eteläpäässä purppuranpunaisena kukkiva laukkaneilikka ja hiekkarannoilta hyvin harvakseltaan löytyvä, piikikäs meriotakilokki.

Erikoiset kasvit tuovat mukanaan myös erikoisen perhoslajiston, joista monet ovat uhanalaisia ja mantereella harvinaisia. Suotuisilla paikoilla, esimerkiksi paahdealueiden kangasajuruohokentillä, monet Suomen mittakaavassa harvinaiset lajit, esimerkiksi kenttäkirjokoisa, ovat alueen runsaslukuisimpia perhosia. Keski- ja loppukesän näyttävimpiin lajeihin kuuluvat komeimmat päiväperhosemme, kuten Örön lähialueilla lisääntyvä apolloperhonen. Muista näkyvistä hyönteisistä saattaa paahdenummilla törmätä esimerkiksi erikoiseen niittysuppilohämähäkkiin, joka kutoo suppilolla varustetun verkkomattonsa nummien ajuruohokasvustoon.

Linnustollisesti Örö on muutontarkkailijan unelma. Eteläinen sijainti avomerellä sopii usean lajin muuttoreittiin, ja saaren runsas kasvillisuus houkuttelee saarelle paljon levähtäjiä. Esimerkiksi arktisten lintujen muuttoreitti osuu useasti Örön tienoille. Levähtäjistä erikoisimpiin kuuluvat harvalukuiset varpuslinnut, kuten pikkusieppo, idänuunilintu ja useat yölaulajat. Saarella on varsin lyhyellä seuranta-ajalla tavattu useita harvinaisuuksia. Esimerkiksi kesäkuukausia Örön sijainti sopii mainiosti riuttatiiran havaitsemiseen, jonka lähimmät pesimäpaikat löytyvät Viron rannikoilta.

Saaren pesimälinnustoon kuuluu myös useita harvinaisuuksia. Näistä näkyvimmät ovat kesäkuun laulutaituri, kultarinta, joka on saarella erityisen runsas pesimälintu. Erikoisimpiin pesimälintuihin kuuluu myös ulkosaariston harvinaisimpiin varpuslintuihin kuuluva kirjokerttu, jonka löytää helpoiten kesäkuun alussa, jolloin koiraslinnut esittelevät laululentoaan avoimilla pensaikoilla.

Opastetulla kierroksella pääset sukeltamaan Örön kiehtovaan historiaan laidunsaaresta yhdeksi Venäjän valtakunnan tärkeimmistä linnoituksista. Käymme läpi Örön vaiheet Toisen maailmansodan aikaan ja edelleen Suomen suosituimmaksi luontomatkailukohteeksi.

 

Valloittava Örö – viikonloppuretriitti

482 €

 

2023

21.-23.4.

22.-24.9.

PERJANTAI

 • Lähtö Kasnäsista klo.18.00, tilauskuljetus
 • Majoittuminen Örössä
 • Iltapala
 • Äänimaljarentoutus
 • Siirrymme yöpuulle

LAUANTAI

 • Aamiainen
 • Jooga & Äänimaljarentoutus
 • Vapaata ohjelmaa
 • Lounas
 • Äänimaljarentoutus, pienet päiväunet.
 • Retkeilyä ympäri lumoavaa saarta. Mahdollisuus myös opastettuun saarikierrokseen​. Jalkaisin​ historiakierros​ tai polkupyör​ällä luontokierros​.​ Opastus 8€/hlö​/opastus​​Polkupyörävuokra viikonlopuksi 20€/hlö.​
 • Jooga & Äänimaljarentoutus
 • Päivällinen
 • Sauna ja uintia rantasaunalla, mukana merellistä Phytomer-kosmetiikkaa.

SUNNUNTAI

 • Aamiainen
 • Vapaata ohjelmaa
 • Jooga & Äänimaljarentoutus
 • Lounas
 • Lähtö Örösta klo.14, tilauskuljetus

 
Pidätämme oikeudet aikataulujen ja ohjelmien muutokselle. Saariston sääolot vaikuttavat kuljetusten ja ohjelman aikatauluihin. Lähde matkaan joustavin mielin. 

Perjantaina saavumme Kasnäsin satamaan omilla kyydeillä tai mahdollisesti kimppakyydein. Osoite on Kasnäsvägen 1296, Kasnäs. Kuljetuksen saarelle hoitaa Wilson Charter.

Majoituksen ja ruokailut hoitaa Örö. Majoitus kauniissa Kasarmihotellissa, kahdenhengenhuoneissa. Erillismaksusta yhdenhengenhuone. 

Mukaan tarvitset, joogamaton, filtin, vesipullon, saunakamppeet, mukavan säänmukaisen vaatetuksen sisälle ja ulkoiluun. Voit ottaa mukaan myös omia herkkuja, huoneissa jääkaapit.

Ohjelman, Joogan ja Äänimaljarentoutuksen tarjoaa, Anette Huila – Temppelin Emäntä. Jooga on lempeää Hathajoogaa, aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Voit lukea joogasta ja Äänimaljarentoutuksesta www.temppelinemanta.fi. 

Mukaan mahtuu rajoitettu määrä, ilmoittaudu www.temppelinemanta.fi/tuntivaraus 

Lisäkysymykset, sekä mahdolliset ruokarajoitukset voit lähettää sähköpostilla [email protected]

Tapahtuma laskutetaan kahdessa erässä. Tarkemmat maksuohjeet toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla. 

MAKSU- JA PERUUTUSEHDOT:
Temppelin Emäntä ja Örö eivät ole vastuussa suunnitelmiesi muutoksista. Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli jostain syystä et pääse osallistumaan viikonloppuun, voit hankkia tilallesi toisen osallistujan. 

VAKUUTUS:
Osallistujia ei ole vakuutettu erikseen Temppelin Emännän tai Örön puolesta. Muistathan, että tapahtuma on omaa vapaa-aikaasi. Mikäli koet tarvitsevasi vakuutusta, huolehdithan, että tapaturma-tai vapaa-ajanvakuutuksesi ovat voimassa ja kattavat mahdolliset suunnitelmiesi muutokset ja niistä aiheutuneet lisäkustannukset. Ammattitaitoinen ohjaaja huolehtii sinusta, mutta osallistut harjoituksiin omalla vastuullasi, terveenä.

 

Irrottaudu mantereesta ja arjesta.

Antaudu saariston syleilyyn, anna aikaa ja huomiota itsellesi.

 

Temppelin Emäntä