0

Retriitit

˜ RETRIITTI (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’) Retriitin aikana opettelemme hengittelyä, kehon kuuntelua ja pysähtymistä – unohtamatta ihanaa, lempeää Hathajoogaa ja Äänimaljarentoutusta. Ulkoilemme kauniissa luonnossa, nautimme

Lue lisää »

Jooga

∼ Joogatunnillani opetellaan rentoutumaan, hengittämään, vahvistamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa lempeän Hathajoogan keinoin. Rentoutuksessa käytän hyväksi maagisia Äänimaljoja. Tarvitset vain mukavan asun, maton ja filtin,

Lue lisää »

Äänimaljarentoutus

∼ Äänimalja on kaunissointuinen instrumentti, jota soitetaan joko hieromalla puisella kapulalla tai villasta huovutetulla iskimellä. Äänimaljojen lempeä ääni soi pitkään, ja niiden soinnut rentouttavat ja rauhoittavat.

Lue lisää »

Hidasta

Pysähdy.

Siinäpä se.

Mutta, sitä oppii, pysähtymään, hidastamaan. Ihan alkuun piti opetella että yksi asia kerrallaan, eikä poukkoilla asiasta toiseen, jopa kolmanteen. Teen tämä loppuun ja sitten. Paitsi kun on kiire, teen kaikki samaan aikaan, joku jää sitten huomaamatta kesken ja huomaan että aikaa en säästänyt tällä touhulla yhtään. Ehkäpä huomaan, että paistinpannu kuumeni yksinään piloille, koiralle tarkoitettu jauheliha löytyy puuroni jomukosta tai puhelin jääkaapista. Ja tiedättehän tunteen kun puhut puhelimeen, olet tekemässä samalla lähtöä johonkin ja etsit sitä puhelinta, tai etsit niitä päässäsi olevia aurinkolaseja!

 

Itsekseen oleminen tekee hyvää.

 

Lapsena joskus narrasin kavereille, jotka pyysivät leikkimään, että mulla on jo muuta puuhaa. Ihan vain siksi että joskus viiden hengen kotimme oli tyhjillään ja nautin kun sain väillä olla kotona yksin. Yksin, omien ajatuksieni kanssa ja tehdä mitä huvittaa. Niin paljon kuin rakastankin ympärillä olevaa elämää, ihmisiä, sosiaalisuutta ja kiirettäkin- tykkään olla välillä ihan yksin. Hienoja hetkiä on myös loikoilla sängyssä pitkään, yksin, omien ajatuksien kanssa. Ja kun ajatukset on käyty läpi, voikin nousta pirteämpänä ja tyynempänä, mieli puhtaana uuteen päivään. Kaikki tunteet, ajatukset ja muistot on hyvä käsitellä, joko yksin tai toisen avustuksella.

 

Mindfullness on tietoista läsnäoloa.

 

Läsnäolo itsesi kanssa, ajatusten käsitteleminen, auttaa myös parempaan uneen. Ja lepohan onkin tuleva hitti, levon aikana ja varsinkin hyvässä unessa, käsittelet asioita joita et ehkä tiedostakaan. Fyyysisesti lepo tarkoittaa kehonhuoltoa, palautumista ja paranemistakin. Yhtä tärkeää kuin hyvä ravinto ja liikunta, on myös lepo. Kuuntele temppeliäsi, anna sen levätä kun siltä tuntuu. Kun on aikaa ja levolle tarvetta, saatan napata pienen koirani kainaloon ja köllähtää makeille päiväunille, parikymmentä minuuttia maksimissaan ja olet kuin uusi ihminen.

 

Vaikka olenkin kova puhumaan ja nauramaan, joskus on kiva olla hiljaa, vakavasti, ihan itsekseen.

 

Viime sunnuntaina pakkasimme eväät reppuun ja lähdimme lumiselle metsäretkelle. Aurinko paistoi, lunta maassa ja pikku pakkanen saivat mieleni loistamaan. Keskellä metsää pysähdyimme, istahdimme, kuuntelimme ja nautimme luonnosta. Luonnossa sitä on parhaimmillaan ajatustensa kanssa, juurillaan. Ootkos koskaan kokeillut puiden halaamista, se muuten toimii, antaa voimaa ja jopa lohduttaa.


  

Mietittiin, josko otetaan tavaksi jokasunnuntainen lounas luonnossa.

 

Ruoka maistuu paremmalta ulkona ja varsinkin ulkoilun jälkeen. Tässä pari ohjetta ns. slowfoodiin, eli hitaaseen ruokaan, joita pikaruokien vastapainoksi tykkään tehdä. Ruoka valmistuu rauhassa itsekseen ja saat vapauden puuhata sillä aikaa jotain ihan muuta. Tai vaikkapa vain levätä, laiskotella.


 

Muheva lihapata

 • 500g- 1kg karjalanpaistilihaa (naudan ja possun etuselkää/ lapaa)
 • 3-5 porkkanaa
 • 2-4 sipulia
 • 1-3 laakerinlehteä
 • maustepippureita
 • suolaa
 • lihalientä tai -fondia
 • vettä

Uuni lämpenemään 150 asteeseen. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit, paloittele myös lihat, jos ei ole valmiiksi paloina. Iske kaikki ainekset kannelliseen pataan ja lisää vettä sen verran että peittyvät. Voit vaihdella mausteita ja kasviksia makusi mukaan. Unohda uuniin kolmeksi tunniksi.

hifistelyä

Voit vaihdella kasviksia makusi mukaan. Lisätä sieniä, hillosipuleja, tomaattimurskaa, erilaisia mausteita. Pataruuissa toimivat parhaiten, ovat maukkaimmat; etuselkä, lapa, kylki ja luullinen liha. Lautasen reunalle sitten voi jättää luut, jänteet ja rasvan.


 

Pussiruokaa

 • possun lihaa (kyljyksiä, ulkofilettä, lapaa, selkää…)
 • juureksia ja kasviksia maun mukaan
 • perunoita
 • mausteita; suolaa, pippuria, grillimauste, valkosipuli jne..
 • tilkka vettä

Asettele paistopussi uunivuokaan ja pussin sisään maustettu liha (kokonaisena/viipaleina/paloina), paloitellut juurekset/kasvikset, mausteet ja pohjalle vähän vettä. Pussi sulkijalla kiinni ja uuniin n. 150 astetta, pari tuntia. Kas, koko ateria valmis.


Kanaa padassa

 • kanaa
 • kasviksia
 • kookosmaitoa tai kermaa
 • kanalientä tai fondia
 • currya, paprikaa, korianteria, mustapippuria, suolaa

Mausta ja ruskista kanat. Kanat, kasvikset ja nesteet kannelliseen pataan. Anna porista hiljalleen hellalla noin 1-1,5 h. Keitä riisiä kaveriksi ja herkuttele.

 

Carpe Diem, niin klisee kuin onkin, on totta.

Tartu hetkeen, nauti elämästä ja itsestäsi.


 

 
 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!