0

Retriitit

˜ RETRIITTI (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’) Retriitin aikana opettelemme hengittelyä, kehon kuuntelua ja pysähtymistä – unohtamatta ihanaa, lempeää Hathajoogaa ja Äänimaljarentoutusta. Ulkoilemme kauniissa luonnossa, nautimme

Lue lisää »

Jooga

∼ Joogatunnillani opetellaan rentoutumaan, hengittämään, vahvistamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa lempeän Hathajoogan keinoin. Rentoutuksessa käytän hyväksi maagisia Äänimaljoja. Tarvitset vain mukavan asun, maton ja filtin,

Lue lisää »

Äänimaljarentoutus

∼ Äänimalja on kaunissointuinen instrumentti, jota soitetaan joko hieromalla puisella kapulalla tai villasta huovutetulla iskimellä. Äänimaljojen lempeä ääni soi pitkään, ja niiden soinnut rentouttavat ja rauhoittavat.

Lue lisää »

Pysähdy hetkeen

Meditaatio, kuulostaa monesti joltain vaikealta, mutta ei oikeasti sitä ole. Meditaatio tarkoittaa elämistä hetkessä, pysähtymistä, läsnäoloa. Et vaivaa mieltäsi menneellä, etkä myöskään tulevalla, vaan olet läsnä tässä hetkessä, juuri sellaisena kuin olet. Nykyihmiselle tämä ei ole helppoa, mutta mahdollista, kun antaa itselle luvan pysähtyä.
 

 
Meditaation tai tietoisen läsnäolon avulla löydät rauhan kiireenkin keskellä. Sanotaan, että meditaatio toimii kivunlievityksenä, stressinpoistona, auttaa univaikeuksiin, masennukseen, parantaa itsetuntoa ja rauhoittaa hermostoa. Kun hermosto rauhoittuu, rauhoittuu myös vatsa.
Meditaation tasoja on monenlaisia, kuljetan teidät nyt yhden meditaatiohetken läpi.
 
 

Ota hetki aikaa itsellesi ja kokeile

 
 

 
Ota mukava asento, voit maata, istua tai vaikka kävelläkin. Anna ajatusten hetken virrata vapaana.
Ota nyt huomio hengitykseesi. Tunne sisäänhengitys sieraimissasi, tunne miten se kulkee kurkunpään kautta keuhkoihin ja jopa vatsanpohjaan asti. Vatsa myötäilee hengityksen tahtia, hengitys rentouttaa vatsaa ja ennenkaikkea hermostoa.
Ota nyt huomio uloshengitykseesi, tunne miten se lähtee vatsanpohjasta, rintakehän, keuhkojen kautta kurkunpäästä sieraimiin ja ulos. Anna kaiken ilman tulla ulos, ja odota kunnes automaattinen sisäänhengitys vetää ilmaa sisään, sierainten kautta, rintakehään, aina vatsanpohjaan asti. Anna luonnollisen hengityksesi virrata. Älä anna minkään puristaa vatsaa, anna sen kohota ja laskea rennosti hengityksen tahtiin. Keskitä ajatuksesi hengitykseesi, unohda kaikki muu.
Anna hengityksen kulkea omaa kulkuaan ja ota nyt mielessäsi huomio jalkateriisi. Tunne jalkaterät, pohkeet, reidet ja molemmat jalat. Ota huomio lantioosi. Tunne pakarat, selkä ja vatsa. Tunne rintakehä, hartiat ja vie tunne käsiisi. Anna hengityksen virrata rauhallisena ja luonnollisena. Ota nyt huomio niskaan, kaulaan, takaraivoon, kasvoihin ja viimeisenä päälakeen. Tunne koko kehosi rentona ja levollisena. Tunne hengitys ja anna mielesi rauhoittua.
Tunnistat tämän hetken, tunteen, tilan ja äänet. Saatat nukahtaa tai hetkellisesti mielesi poistuu jonnekin.
Palaa hetken kuluttua tähän hetkeen. Voi olla, että olet jopa nukahtanut. Liikuttele nyt itseäsi, avaa silmät, venyttele. Ota muutama syvä hengitys sisään ja ulos.
 

Namaste.

 

 

 
 
Tämä artikkeli on julkaistu myös Crohn ja Colitis yhdistyksen IBD-lehdessä 3/18. Kuvat Oona Karhu.
 
 
Lue myös:
Joogaa kaikille
Kotijoogaa
Uskomaton Äänimaljarentoutus
Liikkuvuutta lonkkaan!
 
 
 

Temppelin Emäntä