Tässäpä pala Saaristoa. Tai, oikeastaan kokonainen limppu.
Resepti tulee kymmenien vuosien takaa, jostain lehdestä repäistynä.
Nauvon Limppu, Saaristolaisleipää.
- 1 l piimää
- 75 g tuoretta hiivaa
- 3 dl siirappia
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- 3dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- 10 dl vehnäjauhoja
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liota piimään hiiva. Lisää siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot ja suola. Alusta mukaan vielä vehnäjauhot.
Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä 1,5 tuntia.
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Voitele kaksi kahden litran pitkänmallista, korkeareunaista vuokaa. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin alimmalla ritilätasolla noin kaksi tuntia. Voitele leipiä kypsymisen loppupuolella lämpimällä sokerisiirappiseoksella.
Kumoa kypsät leivät vuoista ja anna jäähtyä liinan alla.
Nauvon Limppu säilyy n. kaksi viikkoa.
Maukkaita makumatkoja Saaristoon!