1

Retriitit

˜ RETRIITTI (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’) Retriitin aikana opettelemme hengittelyä, kehon kuuntelua ja pysähtymistä – unohtamatta ihanaa, lempeää Hathajoogaa ja Äänimaljarentoutusta. Ulkoilemme kauniissa luonnossa, nautimme

Lue lisää »

Jooga

∼ Joogatunnillani opetellaan rentoutumaan, hengittämään, vahvistamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa lempeän Hathajoogan keinoin. Rentoutuksessa käytän hyväksi maagisia Äänimaljoja. Tarvitset vain mukavan asun, maton ja filtin,

Lue lisää »

Äänimaljarentoutus

∼ Äänimalja on kaunissointuinen instrumentti, jota soitetaan joko hieromalla puisella kapulalla tai villasta huovutetulla iskimellä. Äänimaljojen lempeä ääni soi pitkään, ja niiden soinnut rentouttavat ja rauhoittavat.

Lue lisää »

LuontaisTerveys & Temppelin Emäntä

 
Ihana toimittaja Tarja Pitkänen kirjoitti tarinani LuontaisTerveys – lehden numeroon 2/2020. Sain luvan myös julkaista jutun teille, jos ette sitä ehtineet lehdestä lukea. LuontaisTerveys – lehti on muutenkin kiva lukupaketti kerran kuussa, suosittelen. Mutta tässä mun tarinani Tarjan kirjoittamana.
 

 

Anette, Temppelin Emäntä

Teksti: Tarja Pitkänen
Kuvat: Arto Arvilahti ja Anette Huilan arkisto
 

– Kun meillä on vain tämä yksi keho, sitä pitää kunnioittaa ja kuunnella, sanoo Anette Huila. Temppelin emäntä, joka omien kipuilujensa kautta löysi ilon, rauhan ja tasapainon elämäänsä, ja jakaa löytöä nyt muillekin.

 
Vasta sairaalaan päivystyksessä tuli pysähdys. Anette Huila oli vuosikausia elänyt hektistä elämää, panostanut kaikkensa stressaavaan työhön ja edennyt urallaan, lisänä perheenäidin velvollisuudet kaiken kiireen keskellä.
Kunnes Anette sitten makasi sairaalassa peläten, loppuiko kaikki nyt tähän. Ensiavun paareilla ei enää ollut kiire mihinkään.
– Menetin isäni keuhkosyövälle, kun oli 16-vuotias. Se oli nuorelle ihmiselle rankka kokemus, joka vaikutti moniin asioihin elämässäni. Minulla on ollut aina kiire tehdä asioita, Anette kertoo.
Juuri isän keuhkosyöpä oli asia, joka Anettelle tuli ensimmäisenä mieleen sairaalan vuoteella. Vatsakivut olivat vaivanneet häntä jo pitkään, ja lopulta tuli niin paha kipukohtaus, että hänet kiidätettiin ensiapuun.
– Kun minulle sitten kerrottiin, että vatsassani näkyy varjostumia ja imusolmukkeet ovat suurentuneet, olin varma, että tämä oli nyt tässä. Että kuolen syöpään kuten isä.
 

Sairastuminen pysäytti.

 
– Olin tehnyt kaikki klassiset virheet elämässäni, Anette sanoo nyt, kun tuosta pysäyttävästä hetkestä ensiavussa on kulunut kahdeksan vuotta.
Ja kun kiireisestä uranaisesta on tullut se, miksi hänet oli tarkoitettu: Anette, Temppelin Emäntä.
– Olin mennyt koko aikuisikäni tosi kovilla kierroksilla. Kipuja minulla oli ollut jo pitkään, mutta en yhtään kuunnellut kehoani. Porhalsin vain täysillä eteenpäin. Kuvittelin, että kun olen nainen parhaassa iässäni, täytyy van takoa silloin, kun rauta on kuumaa.
– Perhe oli kyllä elämässäni ykkönen, mutta työ oli liian vahva kakkonen.
– Vasta sairastuminen pysäytti. Sitä ennen minua ei ollut pysäyttänyt mikään, vaikka kehoni oli pitkään antanut signaaleja siitä, ettei kaikki ole hyvin.
– Jo sairaalassa ja sen jälkeen yli kuukauden sairaslomalla rupesin miettimään, että jos tästä selviän, haluan käyttää loppuelämäni toisin.
Anette selvisi. Sairaus ei ollut syöpä, vaan Crohnin tauti – krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Sitä hillitään lääkityksellä, mutta se ei yleensä parane. Pahimmissa tapauksissa on edessä suolistoleikkaus.

Epäonnesta nousi onni.

 
Anette palasi sairasloman jälkeen entisiin töihinsä myynnin ja markkinoinnin esimiestehtäviin, mutta hän tunsi jo vieraantuneensa siitä maailmasta.
Ja sitten tapahtui jotakin, joka olisi voinut olla iso vastoinkäyminen, mutta joka osoittautuikin onnenpotkuksi.
– Yritykseen tuli YT-neuvottelut. Minun toimenkuvani lakkautettiin kokonaan, hoitamani tehtävät siirtyivätkin Turusta Helsinkiin.
Anette on koulutukseltaan kosmetologi. Hän teki nuorena hoitolatyötä muutaman vuoden, mutta kun oli kiinnostunut markkinoinnista ja myynnistä, päätyi pian myyntityöhön tavaratalon kosmetiikkaosastolle. Sieltä häntä pyydettiin kosmetiikan maahantuontiyrityksen palvelukseen. Seuraava etappi oli myyntipäällikön työ tavaratalossa, ja sen jälkeen myös markkinoinnin esimiestehtävät.
Oravanpyörä vain jatkui. Tuli lisää tehtäviä ja alaisia, perustettiin uusia yksiköitä, mentiin vauhdilla eteenpäin.
– Kun olen kunnianhimoinen suorittajaluonne, en koskaan sanonut, että nyt minulla on liikaa työtä ja vastuuta. Päinvastoin, haalin itselleni aina vain lisää.
– Olin onnellinen siitä, että minuun luotettiin. Minulle oli usein sanottu, että teen hyvää työtä ja olen työpaikan kantava voima… Anette hymähtää.
Mutta kantava voima ei enää jaksanutkaan kantaa itseään.
 

Harrastuksesta uusi ura.

 
Irtisanomisen jälkeen Anette pohti, mihin nyt ryhtyisi.
– Tottakai irtisanominen tuntui pahalta. Mutta se oli sittenkin kuin kohtalon johdatus, ja ratkaisu alkoi jo häämöttää. Muutos on aina mahdollisuus.
Jooga oli kulkenut harrastuksena Anetten elämässä mukana elämässäni jo pitkään.
– Tajusin, että sen ympärille voi rakentua myös työ. Ryhtyisin hyvinvointialan yrittäjäksi.
Anette kouluttautui joogaohjaajaksi ja personal traineriksi.
– Vaikka suurin osa tiedoistani ja taidoistani on tullut oman kokemuksen kautta, ymmärsin myös, että ollakseni uskottava minun on syytä hankkia koulutus.
Nyt Anette on yrittäjä, joka tarjoaa asiakkailleen joogaa, äänimaljarentoutusta, retriittejä, personal trainerin palveluja, sekä työyhteisöille hyvinvointi- ja virkistyspäiviä.
Hänellä on myös joogatarvikkeita ja hyvinvointituotteita myyvä verkkokauppa ja pieni kivijalkamyymälä. Joogatarvikkeet hän tuo itse maahan.
Syksyllä 2018 käynnistynyt Temppelin emäntä -yritys toimii pääsosin Järvelässä Littoistenjärven rannalla, kauniin luonnon keskellä.
Ja mikä parasta, Anettelle hyvin rakas Turun saaristo on nyt osa hänen toimintaympäristöään. Joka kuukausi hän järjestää useampia viikonlopun kestäviä retriittejä ulkosaaristossa – Jurmossa, Utössä, Pensarin saarella Sandvikissa.
– Retriittien ohjelmassa on joogaa, äänimaljarentoutusta, ulkoilua ja paljon keskustelua muun muassa hyvinvoinnista, ja tietysti täysi ylöspito.
Nyt Anette ja puoliso, LVI-alan yrittäjä Juha Huila asuvat Kaarinassa. Molemmat lapset ovat jo aikuisia ja poissa kotoa. Anetten haaveissa on, että jonakin päivänä oma kotikin olisi saaristossa.
 

Ruokavalio pitää sairauden kurissa.

 
Elämänmuutos toi Anettelle avun myös omaan sairauteen.
Anetten Crohnin tautia hoidettiin alussa pitkään lääkkeillä.
– Meni kauan, ennen kuin toimiva lääkitys löytyi. Olen syönyt kortisonia ja monenlaista muuta.
Mutta nyt asiat ovat hyvin: Anette on jo kaksi vuotta ollut täysin lääkkeetön ja tauti on silti kurissa.
– Tautini ei onneksi ollut vakavinta laatua. Lääkärit eivät oikein tätä allekirjoita, mutta itse olen sitä mieltä, että elämäntapamuutokseni ja nykyinen terveellinen ruokavalioni ovat huomattavasti edesauttaneet paranemista.
– Olen opetellut elämään vatsani kanssa, tiedän mikä sopii ja mikä ei.
Anette syö mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa. Hän myös tekee kaiken ruuan itse, mitään valmisruokia ei perheen pöydässä ole
– Mutta mitään ääripäitä en kannata, esimerkiksi täysin ketogeenistä ruokavaliota. Maalaisjärjellä ja kokeilemalla mennään.
Anette on muun muassa oppinut, että sokeri-hiiva -yhdistelmä ei hänen suolistobakteereilleen sovi.
– Näiden omien kokemusten kautta voin auttaa myös asiakkaita. Me olemme yksilöitä, ja kaikilla on erilainen keho ja erilainen suolisto. Siksi pitää etsiä ja kokeilla vaihtoehtoja, niin kyllä ne oikeat ravintoaineet löytyvät.
 

Luonnon rauha tärkeää työssä.

 
Anette oli onnekas löytäessään Järvelän toimipaikakseen.
– Kovalla etsimisellä se löytyi. Minulle on hirveän tärkeää, että paikka on luonnon keskellä.
Kun asiakas tulee joogatunnille, joogaan pitää voida virittäytyä jo matkalla, poissa kaupungista. Samoin tunnin päätyttyä ei olisi mukavaa, jos asiakas astuisi ovesta ulos suoraan katujen hälinään.
– Olen vuokrannut tilat, ja teen monenlaista yhteistyötä vuokranantaja kanssa. Järvelässä järjestetään muun muassa erilaisia juhlia ja muita tilaisuuksia.
– Pidän myös erilaisia työhyvinvointi- ja virkistyspäiviä.
Yöpymismahdollisuutta Järvelässä ei vielä tällä hetkellä ole.
– Kysyntää olisi. Täällä järjestettävät retriitit ovat nyt päiväretriittejä, saaristossa sen sijaan myös yövytään.
Yrittäjyys vaatii aina kovaa työtä, mutta Anettelle työ ei silti nyt tunnu työltä.
– Tottakai tähän on pitänyt panostaa täysillä ja ottaa kaikki taidot käyttöön. Mutta kun tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä, mikään ei tunnu raskaalta.
Punainen lanka yrityksen toiminnassa täytyy kuitenkin koko ajan pitää mielessä.
– Olen sen luonteinen, että helposti innostun mukaan tuhanteen asiaan. Nyt haluan keskittyä olennaiseen.
Anette ei haaveile rikkauksista.
– Toivon, että voin tällä työllä elättää itseni. Etsin yksinkertaisempaa, helpompaa ja onnellisempaa elämää, eikä materia ole enää tärkeää.
 

Jooga on ykkösasia.

 
Monet Anetten asiakkaista elävät samassa tilanteessa kuin Anette aikaisemmin. Työ on stressaavaa ja vie kaikki voimat, on ainainen kiire. Omalle itselle ei jää aikaa.
– Kun asiakas makaa joogamatolla, on se hetki, jolloin voi pysähtyä ja lähteä kuuntelemaan itseään ja ajatuksiaan.
– Olen onnellinen siitä, että omat kokemukseni, niin sairaus, rankat työvuodet kuin lopulta irtisanotuksi joutuminenkin, auttavat minua nyt auttamaan muita. Minun on helppo ymmärtää asiakkaitani ja heidän tilannettaan.
Jooga on Anettelle itselleenkin ollut aivan ykkösasia.
– Kun kaipaa muutosta, jooga on sykähdyttävä voima, joka opettaa rauhoittumaan, löytämään iloa ja onnellisutta. Ja huolehtimaan itsestään ja kunnioittamaan kehoaan.
Jooga on hyvin kokonaisvaltainen asia. Anettelle siihen ei kuitenkaan liity mitään uskontoa tai uskomuksia.
 

 

Muiden auttaminen todella palkitsevaa.

 
Anetten asiakkaat ovat kaikenikäisiä, sekä naisia että miehiä monista ammattiryhmistä.
– Tiedän, että moni taistelee oman muutoksensa kanssa parhaillaan, jokainen omassa vaiheessaan. Joku vasta kypsyttelee ajatusta muutoksesta, joku on jo matkalla, Anette sanoo.
– On hirveän palkitsevaa, kun näen, että olen voinut olla auttamassa muutoksen alkuun saamisessa.
On ollut monia ilon ja naurun hetkiä, ja myös itkua ja kyyneleitä. Kaikki ne ovat tarpeen matkalla omaan itseen.
– Nykyelämän vaatimukset ovat hirveän suuret. Pysäytän ihmisiä retriiteissä palaamaan mielessään lapsuuteen, omaan sisäiseen lapseen. Minkälainen se lapsi oli, ennen kuin ulkomaailma muokkasi häntä? Mitä hän halusi, mistä piti?
Menestyksen tavoittelu on saanut ihmisen unohtamaan, mikä todella tuottaa onnea ja iloa elämään. Kun havahtuu ja löytää itsensä, saattaa huomata, että on ollut väärässä paikassa, väärien ihmisten kanssa ja vääriä asioita tekemässä.
– On ihana olo, kun voi tarjota muille sitä hyvää, minkä on itse löytänyt. Nyt teen, miten sydän sanoo.
– – – – –

Kuka?

Nimi: Anette Huila
Ikä: 47
Syntymäpaikka: Turku
Asuinpaikka: Kaarina
Ammatti: Hyvinvointialan yrittäjä
Koulutus: ylioppilas, kosmetologi, kaupan esimiehen ammattitutkinto, johtamisen erikoisammattitutkinto, joogaohjaaja, personal trainer, äänimaljarentouttaja
Perhesuhteet: aviopuoliso, 23-vuotias poika Eetu ja 20-vuotias tytär Anni
Harrastukset: jooga, ulkoilu, tanssi, lihasvoimaharjoittelu
Elämän motto: Kunnioita kehoasi – temppeliäsi.
– – – – –

Pysähdy hetkeen

– Meditaatio kuulostaa monesti joltain vaikealta, mutta ei oikeasti sitä ole, Anette Huila sanoo.
Meditaatio tarkoittaa elämistä hetkessä, pysähtymistä, läsnäoloa. Nykyihmiselle tämä ei ole helppoa – mutta mahdollista, kun antaa itselleen luvan pysähtyä.
Meditaatiosta voi olla apua muun muassa kivunlievitykseen, stressinpoistoon, univaikeuksiin ja masennukseen.
 

Meditaatioharjoitus

 
Ota mukava asento. Voit maata, istua tai vaikka kävelläkin. Anna ajatusten virrata vapaana.
Kohdista huomio hengitykseesi. Tunne sisäänhengitys sieraimissasi. Tunne, miten se kulkee kurkunpään kautta keuhkoihin ja jopa vatsanpohjaan asti. Vatsa myötäilee hengityksen tahtia, hengitys rentouttaa vatsaa ja ennenkaikkea hermostoa.
Kohdista nyt huomio uloshengitykseesi, tunne miten se lähtee vatsanpohjasta, rintakehän ja keuhkojen kautta kurkunpäästä sieraimiin ja ulos.
Anna kaiken ilman tulla ulos, ja odota kunnes automaattinen sisäänhengitys vetää ilmaa sisään, sierainten kautta, rintakehään, aina vatsanpohjaan asti. Anna luonnollisen hengityksesi virrata. Älä anna minkään puristaa vatsaa, anna sen kohota ja laskea rennosti hengityksen tahtiin. Keskitä ajatuksesi hengitykseesi, unohda kaikki muu.
Anna hengityksen kulkea omaa kulkuaan ja nyt mielessäsi huomio jalkateriisi. Tunne jalkaterät, pohkeet, reidet ja molemmat jalat. Kohdista huomio lantioosi. Tunne pakarat, selkä ja vatsa. Tunne rintakehä, hartiat ja vie tunne käsiisi. Anna hengityksen virrata rauhallisena ja luonnollisena. Kohdista nyt huomio niskaan, kaulaan, takaraivoon, kasvoihin ja viimeisenä päälakeen. Tunne koko kehosi rentona ja levollisena. Tunne hengitys ja anna mielesi rauhoittua.
Tunnistat tämän hetken, tunteen, tilan ja äänet. Saatat nukahtaa tai hetkellisesti mielesi poistuu jonnekin.
Palaa hetken kuluttua tähän hetkeen. Voi olla, että olet jopa nukahtanut. Liikuttele nyt itseäsi, avaa silmät, venyttele. Ota muutama syvä hengitys sisään ja ulos.
– – – – –

Anetten ruokapäivä

Anetten ruokapäivään kuuluu joka aterialla oikeassa suhteessa proteiineja, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja.
 
Aamiainen

 • kaurapuuroa
 • marjoja
 • kananmuna

 
Lounas

 • lihaa, kalaa tai kanaa
 • kasviksia
 • oliiviöljyä

 
Välipala

 • rahkaa, maitoa tai jogurttia
 • pähkinöitä
 • hedelmä, marjoja

 
Päivällinen

 • lihaa, kalaa tai kanaa
 • perunaa, riisiä, pastaa tai bataattia
 • kasviksia
 • oliiviöljyä

 
Iltapala

 • rahkaa, maitoa, jogurttia, raejuustoa tai kanamunanvalkuaista
 • marjoja tai kasviksia

– – – – –

Anetten inkiväärishotti – terveydeksi!

Inkiväärin sanotaan parantavan vastustuskykyä, vähentävän tulehdusta kehossa sekä parantavan aineenvaihduntaa. Se voi  auttaa närästykseen ja vatsavaivoihin. Inkivääri tekee myös hyvää sydämelle ja verenkierrolle.
Sitruuna on todellinen vitamiini- ja antioksidanttipommi. Sen sanotaan tappavan viruksia. Se puhdistaa kehoa, auttaa ruuansulatuksessa ja tekee hyvää sydämelle sekä verisuonille.
Hunaja on luonnon oma makeuttaja, joka myöskin poistaa kehosta tulehdusta, auttaa ruuansulatuksessa ja parantaa jopa haavoja. Hunaja tekee myös hyvää iholle ja hiuksille.

Inkivääriryyppy

 • 1 l vettä
 • 100 g tuoretta inkivääriä
 • 1 sitruuna
 • 2 rkl hunajaa

Kiehauta vesi ja kaada se kuorittujen, pilkottujen inkiväärien päälle. Anna hautua ja jäähtyä n. 45 minuuttia. Purista sitruunan mehu joukkoon, sekä maun mukaan loraus hunajaa. Siivilöi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Nauti ryyppy päivittäin.
 

Pidä itsestäsi huolta!

 

 

 

Temppelin Emäntä